SSD – Solid State Drive
Iedereen aan de SSD! Vervang uw Hard Disk Drive (HDD) door een Solid State Drive (SSD), als u dat nog niet gedaan heeft. Dat is namelijk vaak de beste methode om een computer te versnellen of een oudere computer weer tot leven te wekken.
Er wordt tegenwoordig steeds meer geschreven naar en gelezen van het opslagmedium, dus de grootste snelheidswinst boeken we door juist dát te versnellen. Een SSD maakt, in tegenstelling tot een HDD, geen gebruik van bewegende delen. Een SSD bevat geheugenchips, een HDD gebruikt magnetisch schijven met lees- en schrijfkoppen.
Voordelen van een SSD
- Snel: een SSD is gemiddeld vier tot tien keer sneller dan een HDD. Je computer en programma’s starten snel, documenten ook!
- Stil: geen draaiende delen, geen lagers, een SSD is stiller dan een HDD.
- Sterk: SSD’s zijn vele malen sterker dan een gewone harde schijf. De techniek lijkt een beetje op die van een USB-stick, hij kan dus tegen een stootje.
- Licht: minder metaal dus lichter. Dit kan voordelen hebben, denk bijvoorbeeld aan uw laptop die mee op reis moet.
- Zuinig: geheugenchips zijn zuiniger qua energiegebruik dan draaiende disks.
De prijs per Gigabyte van de SSD is op dit moment nauwelijks nog hoger dan van een HDD. Daarnaast dankt u de oude HDD niet af, integendeel. Die kunt u namelijk gebruiken als backup, opslag van multimedia of te archiveren bestanden. Ik zeg: doen!
Shipments of hard and solid state disk (HDD/SSD) drives worldwide from 2015 to 2021 (in millions)
Bron: The Statistics Portal
Opties
U kunt ook zelf de SSD kopen en aanleveren, en die door mij laten klonen en inbouwen.
De oude HDD kunt u blijven gebruiken als opslag voor foto’s, video’s, muziek, archief, en/of als backup medium.
In het geval van een Desktop: uw oude 3,5″ HDD kan waarschijnlijk gewoon blijven zitten, tenzij u een SFF hebt.
In het geval van een Laptop: uw oude 2,5″ HDD wordt ingebouwd in een handzame externe behuizing met USB 3.0 aansluiting, compleet met kabel. Het kan ook zijn dat uw laptop een extra 2,5″ bay heeft. In dat geval passen zowel HDD en SSD erin en kunt u beide blijven gebruiken.
Als u zelf andere ideeën heeft, laat het mij weten. We komen er samen wel uit.
Alleen A-Merken
Samsung, SanDisk, Transcend, Crucial, OZC, Toshiba, Western Digital, ADATA of Kingston. Deze zijn leverbaar met een opslagcapaciteit tussen 120GB en 4TB. De optimale verhouding tussen prijs, capaciteit en snelheid wordt op dit moment geboden door de 240-250GB en 480-500GB varianten. Crucial wordt anno 2021 gezien als topper voor consumenten en professionals. Kijk anders zelf even bij Tweakers of bij Hardware.Info.
Als u persé een Mushkin Reactor of een Intenso Top wilt, kan dat natuurlijk ook, maar koop ‘m dan zelf.
M.2 SSD en jargon
Als uw computer een M.2 slot heeft, dan kan er ook een M.2 SSD geplaatst worden. Die bestaan in SATA en PCIe uitvoering, beiden met AHCI interface waarbij de PCIe uitvoering ook met de nog snellere NVMe interface leverbaar is. NVMe is een protocol dat niet voor schijfgeheugen is ontwikkeld, maar speciaal voor Solid State. Het moederbord en de chipset moeten wel geschikt zijn voor NVMe.
Qua latency is een M.2 PCIe SSD ongeveer net zo snel als een (M.2) SATA SSD, maar PCIe is voornamelijk sneller tijdens doorvoer (b.v. kopiëren) van grote hoeveelheden data of bij het lezen en schrijven van grote bestanden.
Dat komt omdat de huidige SATA 3.0 een theoretisch maximale doorvoer heeft van 600 MB/s en de huidige PCIe 3.0 een doorvoer van 984,6 MB/s per Lane. Anno 2017 zijn er vaak tenminste vier lanes te gebruiken, en daarmee kan PCIe 3.0 theoretisch 3,94 GB/s throughput leveren en is daarmee ruim zes keer sneller dan SATA 3.0.
En natuurlijk gaan de technologische ontwikkelingen gewoon in hoog tempo door, want vanaf 2019 kun je logic boards met PCIe 4.0 interfaces kopen, en die zijn weer twee keer zo snel als PCIe 3.0…
Oh ja, PCIe Gen 5 en 6 zijn ook al aangekondigd. Logisch toch eigenlijk.
Wordt vervolgd 🙂