Tips

Tip: English (Engels)

De eerste van mijn tips - om het originele Engels te gebruiken als 'Display Language' - is geboren uit praktische overwegingen: Computer is een Engels woord, software ook. Engels is bovendien een wereldtaal en vrijwel alle besturingssystemen (Operating Systems) worden in de Verenigde Staten (United States of America) ontwikkeld, dus de oorspronkelijke taal is U.S. English. De Nederlandse vertaling is vaak niet compleet en gebruikt soms nog de originele Engelse woorden waardoor vreemde zinnen ontstaan. Bijvoorbeeld: "Uw upgrade naar Windows 10 plannen" en "Office 365 voor Thuisgebruik, Personal en voor Hoger Onderwijs installeren", waarin Engelse woorden onvertaald blijven. Of nog gekker: "Gratis apps en games in Windows Store downloaden" waarin meer Engelse dan Nederlandse woorden staan. Sorry Microsoft...

Maar waarom zouden we alles willen en moeten vertalen? Begrijpen is belangrijker. Een andere taal begrijpen is veel gemakkelijker dan die taal spreken of schrijven. Het is daarom raadzaam alles zo dicht mogelijk bij de basis te houden en te kiezen voor je Operating System en Applications in het Engels, om spraakverwarring en die kromme zinsconstructies te voorkomen. Eén van de beste tips. Echt waar.

Microsoft, Windows, Google, Android, Apple, iOS, App, World Wide Web, social media, website, computer, hardware, upgrade, software, update, e-mail, upload, online, download, blog, cookie, backup, shift, backspace. En delete, enter, control, caps lock, Word, Excel, PowerPoint, WhatsApp, dialog, checkbox, radiobutton, icon, SSD, RAM... Allemaal Engelse woorden, afkortingen en termen die we tegenwoordig veelvuldig gebruiken en gelukkig toch al bijna nooit vertalen.

Dus, als het even kan gebruik je je computer met een (international) English Operating System in plaats van een Nederlandstalig Besturingssysteem, met Programma’s of toepassingen die in het Engels Programs of Applications (Apps) heten. Uw documenten of documents (content) mag u natuurlijk in een taal naar keuze een naam geven en bewerken.

‘t Hoeft niet maar ‘t is wel raadzaam…

Tip: SSD - Solid State Drive

Iedereen aan de SSD! Vervang je HDD door een SSD, als je dat nog niet gedaan hebt. Dat is de beste methode om een computer te versnellen of een oudere computer weer tot leven te wekken.

Er wordt tegenwoordig steeds meer geschreven naar en gelezen van het opslagmedium, dus de grootste snelheidswinst boekt u door juist dat te versnellen. Een Solid State Drive maakt, in tegenstelling tot een Hard Disk Drive, geen gebruik van bewegende delen. Een SSD bevat geheugenchips, een HDD gebruikt magnetisch schijven met lees- en schrijfkoppen.

Voordelen

  • Snel: een SSD is gemiddeld vier tot tien keer sneller dan een HDD. Uw computer en programma's starten snel, documenten ook!
  • Stil: geen draaiende delen, geen lagers, een SSD is stiller dan een HDD.
  • Sterk: SSD's zijn vele malen sterker dan een gewone harde schijf. De techniek lijkt een beetje op die van een USB-stick, hij kan dus tegen een stootje.
  • Licht: minder metaal dus lichter. Dit kan voordelen hebben, denk bijvoorbeeld aan uw laptop die mee moet.
  • Zuinig: geheugenchips zijn zuiniger qua energiegebruik dan draaiende disks.

De prijs per GigaByte van de SSD is op dit moment nog wel hoger dan van een HDD, maar daar staat tegenover dat u uw oude HDD niet afdankt. Die kunt u gebruiken als backup, opslag van multimedia of te archiveren bestanden.

Shipments of hard and solid state disk (HDD/SSD) drives worldwide from 2015 to 2021 (in millions)

Bron: The Statistics Portal

Wat ik zelf raadpleeg

Behalve natuurlijk het dankbare zoeken op Google, maak ik zelf regelmatig gebruik van de volgende websites. In alfabetische volgorde:

Eek-a-mouse (duh)

Hoewel de muis een schitterende uitvinding is van Xerox Labs (tegenwoordig PARC) adviseer ik om die muis eens wat vaker te laten liggen, links of rechts. Zeker als je geen ergonomisch type hebt. Dat scheelt ook weer de nodige RSI klachten, en bovendien kunnen sommige taken dan veel sneller uitgevoerd worden.

Een paar handige 'Keyboard Shortcuts' ('Sneltoetsen'...) die ik zelf veel gebruik zijn:

Press this keyTo do this
Ctrl + XCut the selected item
Ctrl + C (or Ctrl + Insert)Copy the selected item
Ctrl + V (or Shift + Insert)Paste the selected item
Ctrl + ZUndo an action
Ctrl + YRedo an action
Ctrl + SSave current document
Ctrl + PPrint current document
Alt + TabSwitch between open apps
Alt + F4Close the active item, or exit the active app
Windows logo key + LLock your PC or switch accounts
Ctrl + TabMove forward through tabs
Ctrl + Shift + TabMove back through tabs
Ctrl + Alt + TabUse the arrow keys to switch between all open apps
TabMove forward through options
Shift + TabMove back through options
Ctrl + ASelect all items in a document or window
Ctrl + D (or Delete)Delete the selected item and move it to the Recycle Bin
Ctrl + R (or F5)Refresh the active window
Ctrl + Right arrowMove the cursor to the beginning of the next word
Ctrl + Left arrowMove the cursor to the beginning of the previous word
Ctrl + Down arrowMove the cursor to the beginning of the next paragraph
Ctrl + Up arrowMove the cursor to the beginning of the previous paragraph!
Ctrl + Shift + an arrow keySelect a block of text


Je vindt een uitgebreid overzicht in het Engels en in het Nederlands bij Microsoft zelf.

Extra tip: probeer ze niet allemaal tegelijk te onthouden. Misschien lukt 't u, mij niet.


Ergonomie

Oh ja, en als je al last heb van je pols of zelfs RSI, investeer dan in een ergonomische, verticale muis; dat is 't echt waard. Ik heb zelf gekozen voor een VerticalMouse 4 Right Wireless van Evoluent.

Wisselen van rechts naar links muizen, of andersom, is ook een oplossing en nog een goede oefening voor je hersens ook 🙂

Tip: Memory (Geheugen)

Hoe meer programma's u tegelijk open wilt hebben, hoe meer intern geheugen (RAM [Random Access Memory]) u nodig hebt. Dat geldt ook als u meerdere documenten binnen een programma, of een aantal tabs in 'n web browser (bladeraar?) tegelijk open* wilt hebben.

Een moderne computer met Windows 7 of hoger werkt pas lekker vanaf 4GB RAM. Méér is lekkerder en vaak sneller. Zeker als u uw oudere computer een nieuw leven wilt geven met een SSD is het verstandig ook even naar de hoeveelheid RAM te kijken**; bij oudere computers is die vaak beperkt tot 2GB, en dat is krap.


* Zelf heb ik met Google Chrome geregeld méér dan 300 tabs open in ongeveer 15 windows. Die ik dan weer automatisch laat bevriezen door de extensie The Great Suspender zodat ze niet allemaal geheugen en processortijd kosten als ze niet actief zijn...

** Picture of the Windows logo key + Pause: Display the System Properties dialog box.

Tip: Sleep (Slaap)

Zet 'm niet uit! Als u zelf gaat slapen of de computer enige tijd niet gaat gebruiken, laat dan ook de computer slapen*, en zet 'm niet helemaal uit. Dat is tegenwoordig vrijwel niet meer nodig, noch voor stabiliteit, noch qua energieverbruik. Uw computer is ook veel sneller weer te gebruiken dan als hij helemaal opnieuw moet starten. Vaak kunt u binnen enkele seconden weer doorgaan met werken.


* Bewaar wel altijd alle documenten voordat u de computer in de slaapstand zet, gewoon om zeker te zijn dat u niets kwijtraakt...

Tip: Save (Bewaar)

Voor iedereen die nog niet (volledig) in the cloud werkt, de volgende overweging.

Maak u de gewoonte eigen om regelmatig uw document(en) te bewaren door de control-toets samen met de S in te drukken (Ctrl + S), of, als u dat echt wilt, met behulp van de muis Save (Bewaar) te kiezen uit het File Menu (Bestand of Archief of zoiets). Vaak kunt u het programma waarin u werkt ook zo instellen dat uw document om de zoveel minuten automatisch wordt bewaard, maar dan nog is het een goede gewoonte om na elke belangrijke wijziging het document te bewaren.


Het genot van kwaliteit

Mijn desktop is van eind 2013, en de laptop heb ik in maart 2015 gekocht. Maar ik ben elke dag nog lyrisch van de snelheid en de mogelijkheden. Dat heeft een aantal redenen, sommigen wat kostbaar, anderen heel betaalbaar:

  1. Goed spul. Allebei een i7 processor en repectievelijk 32 en 16GB RAM. Dat kostte iets meer geld dan een goedkope doos; wil niet iedereen, hoeft ook niet, maar werkt wel lekker...
  2. Prima internet connectie, maar dat hangt ook af van secundaire voorwaarden als de aanwezigheid van glasvezel en de snelheid die je wenst;
  3. SSD aangeschaft. Heel betaalbaar. Zowel mijn laptop als mijn desktop hebben een SSD ingebouwd. Nummer één aanrader!

Ja hoor, weer die SSD. En ik heb er de afgelopen jaren nog twee, drie keer zoveel voor betaald dan wat – snellere en grotere – SSD’s nu kosten. Maar, tenzij je het geld echt niet hebt of tot einde levensduur dagelijks een trage computer wilt, investeer dan in kwaliteit en plezier en laat mij die SSD inbouwen.

Student


Liever een abonnement op hulp door studenten? Probeer STUDENT AAN HUIS.


Senior


Liever geholpen door een organisatie die gericht is op senioren? Probeer SENIORWEB.