SSD

SSD - Solid State Drive

Iedereen aan de SSD! Vervang je HDD door een SSD, als je dat nog niet gedaan hebt, of laat mij dat doen. Dat is de beste methode om een computer te versnellen of een oudere computer weer tot leven te wekken.

Er wordt tegenwoordig steeds meer geschreven naar en gelezen van het opslagmedium, dus de grootste snelheidswinst boek je door dat te versnellen. Een Solid State Drive maakt, in tegenstelling tot een Hard Disk Drive, geen gebruik van bewegende delen. Een SSD bevat geheugenchips, een HDD gebruikt magnetisch schijven met lees- en schrijfkoppen.

Voordelen van een SSD boven een HDD...

  • Snel: een SSD is gemiddeld vier tot tien keer sneller dan een HDD. Uw pc en programma's starten snel, uw documenten openen ook sneller!
  • Stil: geen draaiende delen, geen lagers, de SSD is stiller dan een HDD.
  • Sterk: SSD's zijn vele malen sterker dan een gewone harde schijf. De techniek lijkt een beetje op die van een USB-stick, hij kan dus tegen een stootje.
  • Licht: minder metaal dus lichter. Dit kan voordelen hebben, denk bijvoorbeeld aan uw laptop die mee moet.
  • Zuinig: geheugenchips zijn zuiniger qua energiegebruik dan draaiende disks.

De prijs per GigaByte van de SSD is op dit moment nog wel hoger dan van een HDD (de prijzen stijgen in 2017 zelfs weer), maar daar staat tegenover dat u uw oude HDD niet afdankt. Die kunt u gebruiken als backup, opslag van multimedia of te archiveren bestanden. Als u mij de inbouw in uw Desktop of de ombouw van uw Laptop laat verzorgen, zorg ik voor een Complete (Windows) OS Migratie. U kunt uw oude 2,5" HDD laten inbouwen in een compacte externe behuizing met USB 3.0 aansluiting.

Kijk ook eens op de interessante UserBenchmark of PassMark websites! Of stel je eigen PC samen op PCPartPicker.


Bron: researchgate.net

Dat wil ik ook!

Velden met een * zijn verplicht • Fields marked with * are required

Your Name
Your Email
Your Phone Number • Or give me a call on +31653487742
Message

Opties

U kunt ook zelf uw SSD kopen en aanleveren, en die door mij laten klonen en inbouwen.

Uw oude HDD kunt u blijven gebruiken als opslag voor foto's, video's, muziek, archief, en/of als backup medium.

In het geval van een Desktop: Uw oude 3,5" HDD kan waarschijnlijk gewoon blijven zitten.

In het geval van een Laptop: Uw oude 2,5" HDD wordt ingebouwd in een handzame externe behuizing met USB 3.0 aansluiting, compleet met kabel. Het kan ook zijn dat uw laptop een extra 2,5" bay heeft. In dat geval passen zowel HDD en SSD erin en spaart u de externe behuizing uit.

Als u zelf nog andere ideeën heeft, laat het mij weten. We komen er samen wel uit.

Alleen A-Merken

Samsung, Sandisk, Transcend, Crucial, OZC, Toshiba, Western Digital, Adata of Kingston. Deze zijn leverbaar met een opslagcapaciteit tussen 120GB en 4TB. De optimale verhouding tussen prijs, capaciteit en snelheid wordt op dit moment geboden door de 240-250GB en 480-500GB varianten. Samsung wordt anno 2017 gezien als topper voor consumenten en professionals. Kijk anders zelf even bij Tweakers of bij Hardware.Info.

Als u persé een Mushkin Reactor of een Intenso Top wilt, kan dat natuurlijk ook.

M.2 SSD en jargon

Als uw computer een M.2 slot heeft kunt u ook een M.2 SSD plaatsen. Die bestaan in SATA en PCIe uitvoering, beiden met AHCI interface waarbij de PCIe uitvoering ook met de nog snellere NVMe interface leverbaar is. NVMe is een protocol dat niet voor schijfgeheugen is ontwikkeld, maar speciaal voor Solid State. Het moederbord en de chipset moeten wel geschikt zijn voor NVMe.

Qua latency is een M.2 PCIe SSD ongeveer net zo snel als een (M.2) SATA SSD, maar PCIe is voornamelijk sneller tijdens doorvoer (b.v. kopiëren) van grote hoeveelheden data of bij het lezen en schrijven van grote bestanden.

Dat komt omdat de huidige SATA 3.0 een theoretisch maximale doorvoer heeft van 600 MB/s en de huidige PCIe 3.0 een doorvoer van 984,6 MB/s per Lane. Anno 2017 zijn er vaak tenminste vier lanes te gebruiken, en daarmee kan PCIe 3.0 theoretisch 3,94 GB/s throughput leveren en is daarmee ruim zes keer sneller dan SATA 3.0.

En natuurlijk gaan de technologische ontwikkelingen gewoon op hoog tempo door, want in 2019 kun je logic boards met PCIe 4.0 interfaces kopen, en die zijn weer twee keer zo snel als PCIe 3.0...

Wordt vervolgd 🙂